BLOG 1 Briefwisseling Floor en Joyce

Datum: 22 december 2020

FLOOR HUISKENS

Mijn eerste Blog

Dag Joyce,

Mijn eerste Blog schrijf ik om meerdere redenen. Ten eerste wil ik mensen bereiken met datgene wat ik doe. Niet per se voor mezelf, maar vooral om te inspireren. Ten tweede wil ik graag weer schrijven, zoals ik schreef tijdens mijn reizen. Toen kwamen de woorden vanzelf, schreef ik in een flow die ik als iets fantastisch heb ervaren. Deze toestand zou ik graag weer willen bereiken. Dus ik weet wat ik wil, alleen nog niet precies waarover.

Ik zal beginnen bij het begin. Hoe komen Joyce en ik op het idee van deze website? Nou, Joyce had dit webadres, krachtdoorbewustwording.nl, al een tijdje. Alleen schreef zij haar blogs op kuanyin.nl. Toen ik haar vertelde over mijn idee om blogs te gaan schrijven, zijn we snel eruit gekomen: we gaan samen onze ideetjes en gedachten op krachtdoorbewustwording.nl zetten. Waarom samen? Omdat we in het verleden collega’s in het onderwijs waren. Dit was een fantastische tijd. We zijn beiden een andere kant op gegaan na een aantal jaar. Dit was ook goed. We hebben onze eigen ontwikkeling in die tijd gehad. En nu willen we uiteindelijk weer samen gaan werken. Liefst uiteindelijk samen in een praktijk, wat in onze blauwdruk staat.

Deplastificeren

Maar omdat ik iets wil meegeven waar ik momenteel druk mee ben: het deplastificeren van mijn huis. “Onmogelijk!!”, hoor ik mezelf en de lezer denken. Dat is ook zo. Maar alle kleine beetjes helpen. Ik alleen help de wereld er niet mee. Toch ben ik van mening dat je ergens moet beginnen. Dingen die ik heb vervangen de afgelopen maanden: shampoo, tandpasta, handzeep, douchezeep, wasmiddel en zo veel mogelijk producten uit de supermarkt.
Shampoo uit plastic flessen zijn shampoobars geworden. Momenteel bevind ik me in de uitprobeerfase welke geschikt is voor gekleurd en krullend haar.

zeep

Laatst las mijn man voor van de website www.voordewereldvanmorgen.nl dat vaste zeep beter voor het milieu is dan vloeibare zeep (uit een pompje). Uit onderzoek van Koehlier en Wildbolz van het Institute of Environmental Engeneering bleek dat de CO2-uitstoot die vrij komt bij de productie van vloeibare zeep maar liefst tien keer groter is dan bij die van vaste zeep. Het onderzoek concludeerde verder dat er bij een wasbeurt met vloeibare zeep, méér zeep wordt gebruikt dan bij het handen wassen met vaste zeep. Maar liefst zes keer meer zelfs! Zo verbruiken we dus ook nog eens veel meer vloeibare zeep.

Voor als je misschien ook vaste zeep wilt kopen een overzicht van duurzame handzeep uit eigen bodem (dus ook weinig transport en dus ook beter voor milieu):
1. Werfzeep uit Utrecht
2. Zeeplokaal uit Utrecht
3. HelemaalShea uit Noord-Holland
4. Soop uit Amsterdam
5. Botma & van Bennekom uit Duiven

Tandpasta komt voortaan uit een glazen pot. Momenteel staat hij in de kast. Eerst alle tubes opmaken. Maar hoe voorkom ik dat strakjes de glazen pot niet aan diggelen op de badkamervloer ligt met een peuter die alles zelf wilt doen? Ik heb nog geen idee of dit een wijze keuze is. Wat ik wel weet is dat mijn tandarts aanraadt om tandpasta met fluoride te gebruiken. Ze zegt dat de hoeveelheid niet schadelijk is voor een mens en dat het voor de tanden belangrijk is om te gebruiken. Verder heb ik niet gevraagd. Geen idee hoe het geproduceerd wordt en hoe slecht dit voor het milieu is. Misschien iets om nader te onderzoeken. Als jij als lezer het weet, dan e-mail me gerust: floor@praktijkflow.com. Je reactie zal ik meenemen in een van mijn volgende blogs.

Zeepnoten

Nog een laatste voorbeeld van het overstappen naar duurzaam waarmee ik binnenkort ga beginnen is wasmiddel. Ik heb ooit geprobeerd om het zelf te maken, maar merkte dat het toch lastig was om de vlekken uit de kleding van mijn peuter te krijgen. Op aanraden van een vriend hebben we nu een kilo zeepnoten gekocht. De prijs is iets meer dan €18,- voor 330 wasbeurten. Je stopt vier zeepnoten in een zakje en stopt dit in de wasmachine. Je kunt de noten ongeveer drie keer hergebruiken. De noten komen van de zeepnotenboom die o.a. in India te vinden is.

 

Waarom deze soms duurdere hobby? Omdat ik me goed voel als ik de producten gebruik. Als ik iets koop bij de Action, hang ik tegenwoordig nog maar weinig waarde eraan. Ik heb een hekel aan dit soort winkels, omdat er alleen maar goedkope ‘zooi’ wordt verkocht. Ja, ook ik ga wel eens naar de Action. Maar ik voel geen liefde voor de winkel en ook niet voor de producten. Als ik producten gebruik die goed zijn voor mens, dier en milieu ga ik er zuiniger mee om. De kosten, inzet en de energie die erbij horen vormen samen dat ik veel bewuster het product gebruik. Het doet me goed. Ik word er vrolijk van.

Hoe denk jij hierover Joyce?

Ik las overigens je blog over de inzet van olivijn tegen de klimaatverandering (https://kuanyin.nl/olivijn-mg2sio4-de-heelsteen-voor-de-21ste-eeuw/). Dat groene zand, dat ken ik ergens van. Jouw verhaal en daarna die afbeelding … opeens wist ik het. Ik heb dit al een gezien bij het opzoeken naar het verbeteren van het gras. Ik ga het uitstrooien in onze komende moestuin!
Waar heb jij het gekocht en hoeveel?

Floor

 

Reactie JOYCE MERKIES

Dag Floor,

Inspirerend om te lezen wat je thuis al allemaal doet wat betreft het plasticvrij maken van je huis. De badkamer leent zich uiteraard bij uitstek voor het behalen van een grote winst op het gebied van het verminderen van het plasticverbruik. En uiteindelijk geloof ik erin dat als er meer mensen, net als jij, besluiten in kleine stapjes over te gaan tot de aanschaf van minder (plastic) producten, we samen een heel groot verschil kunnen maken.

Ik heb – in jouw kielzog – onze badkamer aan een kritische inspectie onderworpen. Een groot aantal milieuonvriendelijke accessoires zijn inmiddels verwijderd (en ik schrok van de hoeveelheid: een hele vuilniszak vol!) en zodra mijn shampooflessen leeg zijn, ga ik ook de overstap naar de shampoobars maken. Laatst vertelde je me dat je ook wasbare wattenschijfjes gebruikt. Welk merk kun jij aanraden?

Groene bevlogenheid

Zo lang ik je ken, ben je vol bezieling bezig met het afstemmen op een leefwijze die de aarde zo goed mogelijk ondersteunt, in plaats van ondermijnt. Deze vorm van ‘practice what you preach’ heeft impact op mensen die in je nabijheid leven; je groene bevlogenheid heeft mij in elk geval de afgelopen jaren veel kritischer laten kijken naar eigen mijn consumptiegedrag en naar het maken van milieuvriendelijkere keuzes gestuwd. Nu begrijp je misschien waarom ik zeer verheugd was jou te mogen verwelkomen als samenwerkingspartner op deze website.

Het is namelijk fijn om met mensen te filosoferen over (sociaal-)ecologische verbeteringen en het groeien naar een sociale kringloopeconomie, die ons wegvoert van de fase die was gebaseerd op het leegroven van de natuur en waarin economische groei steunde op steeds meer produceren en consumeren. Maar uiteindelijk moet je het ideaal ook zelf gaan uitvoeren, gaan leven, om te beginnen in je eigen omgeving. En het helpt mensen als ze uit een voorbeeld kunnen putten van iemand die reeds in het dagelijkse leven keuzes (heeft ge)maakt die de natuur minder belasten. Zo is de drempel lager om die eerste waardevolle stappen te zetten en we langzaam maar zeker als een collectief kunnen sturen naar een economisch model dat de draagkracht van de mens en planeet als uitgangspunt neemt in plaats van het louter willen genereren van extreme winsten.

Dus Floor: van harte welkom op krachtdoorbewustwording.nl en op een inspirerende samenwerking!

Over je vraag over het Greensand: dat kun je in deze tijden van lockdown aanschaffen op https://www.greensand.nl/producten. De emmer van 5kg kan ik voor veel toepassingen in de tuin aanbevelen. Met een halve kilo uitgestrooid over jullie gazon vang je maar liefst een halve kilo CO2 uit de lucht. Voor de moestuin kun je voor de variant ‘Greensand tuinaarde’ kiezen.

Tenslotte nog een hoopgevende ontwikkeling: Rijkswaterstaat is overstag gegaan en gaat op korte termijn Greensand gebruiken, onder andere bij de aanleg van wegen! https://www.rijkswaterstaat.nl/zakelijk/duurzame-leefomgeving/circulaire-economie/biobased-innovaties/greensand.aspx

Joyce

 

Reactie FLOOR HUISKENS

Beste Joyce,

De wattenschijfjes die ik heb gekocht zijn van Holland&Barret.

Ik moet je bekennen dat ik deze 2 weken geleden heb gekocht, zes stuks voor 8.99 euro en ben er volgens mij al vier kwijt. Je moet even handig worden en organiseren. Ik gooide ze soms per ongeluk in de vuilnisemmer, omdat ik dat al jaren doe en zonder na te denken….. dus min twee zullen we zeggen en als je ze niet in het bijgevoegde waszakje duwt (ik wist niet dat het een waszakje is) dan liggen ze zo ergens tussen en ben je ze allemaal kwijt. Volgens mij heb ik er op dit moment nog twee. Dus ik ga nieuwe bestellen. Ik had je al geappt met de vraag of ik voor jou ook moet bestellen. Deze ken ik niet, maar waren nu 20 stuks voor 20 euro. En deze moeten zachter zijn. Ik vond die van H&B erg ruw voor mijn huidje.

Op naar de volgende blog! Ben op zoek naar een ecologisch kraamcadeau.

Lieve groetjes,

Floor