BLOG 4 Briefwisseling Floor en Joyce

 

8 februari 2021

FLOOR HUISKENS

De nacht is het donkerst vlak voor de dageraad

Dag Joyce,

Ik wil geen pessimist zijn en ik wil er niet te veel van meekrijgen. Buikpijn en een druk op mijn longen krijg ik ervan. De afgelopen tijd heerst er zoveel onrust. Jongeren die zich samenpakken en om welke reden dan ook dingen vernielen die niet van hen zijn. Er heerst onrust, geen goede intenties. En mensen zijn al bang om ziek te worden of om een dierbare te verliezen. Juist nu je denkt “dit is het donkerste punt tot nu toe”, komt er nóg een schepje bovenop. Ik houd me vast aan iets wat jij me vertelde toen ik last had van mijn depressie. Je zei toen: “De nacht is het donkerst vlak voor de zon opkomt.” Ik houd me dat ook nu voor: het gaat dadelijk weer beter worden. Geduldig zijn.

Meetrillen

Ieder mens heeft nu een eigen verhaal, worstelt met dingen en is onrustig. Deze trilling zenden we naar elkaar uit. De hele wereld deelt deze trilling. Dan is het misschien niet heel gek dat jongeren uitbreken. Ik praat het absoluut niet goed en wil ook geen verklaringen hiervoor bedenken. Maar het was iets wat in deze dagen bij me opkwam als een logisch verband.

De tv is uit. Die helpt nu namelijk echt niet.

Misschien is het beter om een kaarsje aan te steken, met een goede intentie. Bezig zijn met dingen die positief zijn. Ik zag laatst voor een raam in het dorpje Amstenrade een lijstje staan met het woord LACH erin. Dat vind ik fijne dingen. Goede intenties. Die kleine positieve intenties maken het leven weer iets lichter, iets makkelijker.

Wat zeg je tegen je kinderen? Wat krijgen ze allemaal mee?

Die van ons is drie jaar. We hebben besloten niet meer over corona te praten waar hij bij is. Normaal gesproken wil ik eerlijk tegen hem zijn, ook in emoties, zodat hij begrijpt hoe de dingen echt werken. Zijn juf zei me dat ze de peuters vertelt dat veel mensen ziek zijn en dat dit de reden is dat alles dicht is. Ze willen niet dat nóg meer mensen ziek worden.

Nu kiezen we er thuis bewust voor om het er niet over te hebben, om hem te beschermen. Er komt al zóveel binnen, via tv, opa’s en oma, telefoongesprekken, in de oortjes van onze driejarige. Laatst wilde hij alleen maar pleisters plakken. Alles was ziek: de knuffels, de fiets, de tv, de speelmat, alles wat je je maar kon bedenken… er zat een pleister op. Deze activiteit duurde een aantal dagen. Het was natuurlijk heel leuk om die pleister uit het papiertje te pakken en net als een sticker ergens op te plakken. Maar hij was op een diepere laag wel degelijk bezig met ziek zijn. Ziek zijn is waar de wereld op dit moment mee bezig is.

Hoe gaan de dames van jou ermee om? Hebben ze angsten?
Kunnen zij het wegzetten?

Kinderboeken over corona

Ik ontdekte laatst op de website van de KB een lijst met kinderboeken over corona. In mijn omgeving heb ik iemand op deze lijst gewezen. Haar zoon piekerde veelvuldig over het coronavirus. De andere zoon heeft zelfs last van paniekaanvallen gekregen, vanuit een diepe vrees dat er iets met zijn ouders zou kunnen gebeuren.
Ik vind het een goede zaak dat er inmiddels kinderboeken over dit thema zijn geschreven en ik hoop dat ouders hier gebruik van maken als dat nodig is.

Hieronder de lijst met kinderboeken over corona, misschien handig om achter de hand te hebben:

https://www.kb.nl/blogs/kinderboeken-en-strips/kinderboeken-over-corona

De lijst wordt steeds aangevuld en up-to-date gehouden. Op scholen kan door middel van het voorlezen uit deze boeken het belang van de coronamaatregelen worden uitgelegd, maar kan vooral ook de onzekerheid, de angst en de dingen die allemaal nog wél kunnen, bespreekbaar worden gemaakt en het bij kinderen een plekje krijgen.

Emotionele verwerking voorrang geven

Als coach krijg ik vragen van ouders over angsten, over paniek en onzekerheid. Alles waar een kind al last van had, zoals een trauma, angst of piekergedrag, daar komt nu de onrust die corona met zich meebrengt nog bovenop. Dit moet verwerkt worden. Het is belangrijk dat kinderen zich gaan uiten. Leerachterstanden, ja ze zijn er helaas. Ik weet echter zeker dat heel veel kinderen dit heel snel kunnen rechttrekken. Maar de emotionele kant, daar moeten wij volwassenen, docenten, coaches en therapeuten mee aan de slag voor kinderen en jongeren.  

Wie tips heeft voor lesmateriaal, coachingmaterialen of speltherapieën, mag me e-mailen. Ik ben heel erg geïnteresseerd.

9 februari 2021

JOYCE MERKIES

Dag Floor,

Het plotse geweld in de Nederlandse steden laat zich inderdaad niet zomaar verklaren. En waarom het normaliter zo gemoedelijke dorp Stein zelfs de primeur had, díe vraag heeft Marc en mij hier thuis ook wel even beziggehouden. Ik las in het online tijdschrift ‘Vers Beton’ een interview met twee criminologen, dat me wat meer helderheid gaf over mogelijke aanleidingen.

Een kleine groep raddraaiers

In het artikel las ik dat volgens Jeroen Van den Broek, criminoloog aan de Erasmus Universiteit en onderzoeker naar de online straatcultuur en jeugdcriminaliteit, er te weinig naar jongeren wordt geluisterd in deze crisis en dat zij, net als vele anderen in Nederland, de coronamaatregelen beu zijn. Van den Broek: “Er is een klein groepje jongeren dat gebruik heeft gemaakt van het momentum van onrust, ontstaan in de ontevredenheid die er al was. Veel jongeren zoeken normaal hun verbinding met anderen op straat. Dat valt, na veel andere dingen, nu weg. Het feit dat de scholen dicht zijn terwijl er nog mensen op kantoor zitten, bewijst dat de belangen niet in alle opzichten evenredig worden behartigd.”

Van den Broek geeft aan dat er ook een hele grote groep jongeren is die hun frustratie niet op deze manier heeft gebotvierd. Juist voor hen is het zuur als we hen nu met die relschoppers over één kam scheren. Die negatieve aandacht voor een kleine groep raddraaiers verhindert een constructief gesprek over de belangen van jongeren in de coronacrisis.

Moral holiday

Volgens de andere geïnterviewde criminoloog in het artikel, Abdessamad Bouabid, scheppen sociaal-economische omstandigheden samen met factoren als stigmatisering en weinig kansen een anti-overheidsentiment en een aversie tegen de politie. Bouabid: “Voor die jongens zijn verveling en het niet kunnen uiten van spanning de belangrijkste aanleiding om over de schreef te gaan. En de anonimiteit van de massa is aanlokkelijk. Je kunt je makkelijk verstoppen in een groep van honderden. Veel jongeren droegen een mondkapje. Dat was niet tegen corona, maar omdat ze niet herkend willen worden.”

Bouabid spreekt van een “moral holiday”, een term die op het moment veel gebruikt wordt in de criminologie. “De anarchie van het moment lonkt: je laat je op zo’n moment door niemand iets vertellen. Dat is niets nieuws. Zelfs het slopen in eigen stad niet. Dat zagen we ook bij de Feyenoordsupporters op de Coolsingel in 2017.”

Ik zie het opgekomen straatgeweld als een belangrijk signaal dat er iets gedaan moet worden om de ongelijkheid en economische disbalans te corrigeren. Rigoureuze politieke keuzes zijn nodig en de tijd begint te dringen dat zaken geregeld worden voordat de klimaatproblematiek (of de volgende pandemie) weer de nodige offers van de samenleving gaat vragen. Het criminaliseren van de relschoppers leidt alleen maar tot verdere escalatie.

Praat met jongeren over de rellen

Ik heb na de eerste dagen van de avondklokrellen tijdens mijn les binnen de noodopvang op school de beelden waarop de relschoppers te zien te waren die met vuurwerk naar de politie gooiden, een coronateststraat in brand staken, winkels plunderden en een groot spoor van vernieling in de steden achterlieten, op het bord getoond. Ze hebben er allemaal hun vragen, meningen of emoties bij en het is belangrijk om er samen over te praten om het te kunnen duiden. Het in een (historische) context plaatsen en in een breder perspectief zetten helpt wel om afstand te nemen en (politieke) discussie (in eerste instantie) te vermijden. Het is belangrijk om aan hen duidelijk te maken dat alle jongeren nu een moeilijke tijd doormaken en ook om te benoemen dat bijna alle jongeren zich toch gewoon heel goed aan de coronamaatregelen houden. En ook dat bijvoorbeeld de jongeren in Utrecht niet gingen rellen en elkaar zelfs opriepen om thuis te blijven. En dat er ook na de rellen heel veel jongeren mee hebben geholpen om alle rotzooi op te ruimen. Het is belangrijk om het positieve te blijven benoemen. De meerderheid van de leerlingen wijst het gewelddadige gedrag stellig af.

Verhoog je frequentie

Het is helemaal waar wat je schrijft over het meetrillen. Ieder gevoel en iedere gedachte die we hebben heeft een eigen frequentie. We zijn als mensen (onvermijdelijk) verbonden met elkaar en we trillen ook allemaal mee in elkaars energie. De totale trilling die we als mensheid uitstralen is dan ook niets anders dan de totaalsom van al onze individuele trillingen.

In deze tijd is er met alles wat er in de samenleving speelt veel onzekerheid, angst, boosheid en frustratie. Als je daar een gevoelige antenne voor hebt, dan resoneer je onbewust op de onrustige emoties van anderen mee. Je kunt er niet alleen door worden ‘aangestoken’, maar het kost ook bakken vol energie.

De beste bescherming voor jezelf is inderdaad, zoals je beschrijft, je richten op de dingen die er wél zijn en die zaken en die positieve intenties aandacht geven. Dat lijstje achter het raam met het woord LACH erin, het tonen van oprechte interesse in iemand, de tijd nemen voor elkaar, dat zijn uiteindelijk de mooie dingen in het leven die positieve gevoelens en gedachten stimuleren en je in een hogere trilling brengen, waardoor je niet meer als een stemvork op de lagere trillingen van de mensen om je heen mee gaat resoneren. Je bent er dan minder bevattelijk voor.

Ondersteun je proces met remedies

Momenteel maak ik edelsteenelixers die dit proces van het in balans brengen en verhogen van je trilling extra versnellen en ondersteunen. Ik heb er al goede reacties op gekregen en ze zullen binnenkort te bestellen zijn op Kuanyin.nl. Ook op Praktijkflow.com kunnen mensen bij jou terecht voor bloesemremedies die kunnen worden ingenomen om de processen rondom het in balans brengen van emoties en gemoedsgesteldheden energetisch extra te ondersteunen.

Wat zeg je tegen je kinderen? Wat krijgen ze allemaal mee?

Ik begrijp heel goed dat je hebt besloten om het thuis eventjes niet meer over corona te hebben waar je driejarige zoontje bij is. Het thema krijgt al veel aandacht en het kan ook averechts werken en een grandioze overkill worden.
Ik merk dat onze meiden zich zonder al te veel weerstand aan de maatregelen houden. Ze waren uiteraard heel erg blij dat ze gisteren weer naar school mochten.

Trainen in het loslaten van mijn perfectionistische neigingen

Het was een intensieve periode de afgelopen weken. Vijf dagen per week groep 4, groep 6 en vmbo 2 tegelijk in één ruimte… Drie petten tegelijk op: de pet van moeder, onderwijsondersteuner en uitvoerend (online) werknemer (mentor en leerkracht van vmbo 2). En de meiden moesten het alleen met mij stellen, Marc was dagelijks voor zijn werk op school. Dat hield voor onze dochters dus ook in: leren omgaan met uitgestelde aandacht en ík kon trainen in het loslaten van mijn perfectionistische neigingen. Eerlijk toegegeven was ik gisteren net zo blij als onze kinderen dat hun basisschool weer heropende… Maar, het was ook best gezellig om de afgelopen weekjes zo intensief samen te hebben geleefd. Als antwoord op je vraag of de meiden angst hebben: gelukkig hebben ze daar tot nu toe geen last van gehad. Daar zal uiteraard wel in meespelen dat we tot nu toe het geluk hebben gehad dat er in onze directe omgeving niemand ziek is geweest door het coronavirus.

De corona-kinderboekenlijst

Dat er al zóveel kinderboeken over het thema covid zijn geschreven; hartstikke goed! Goed dat je deze lijst hebt gedeeld Floor, dankjewel. De emotionele kant heeft inderdaad een grotere prioriteit dan de didactische. Luc Stevens (1997) leerde ons al dat zonder veiligheid leerlingen zich slechts met grote aarzelingen kunnen inzetten voor hun eigen leren. Zonder die basisveiligheid komen jongeren dus überhaupt niet aan het inhalen van hun leerachterstanden toe.

Ik hoop bovenal dat je vandaag een hele fijne verjaardag hebt gehad.
Van harte proficiat Floor!

Liefs, Joyce